NOS SportAangepast

Jansen werd pitcher dankzij Oranje

Het gaat beter dan ooit met de Nederlandse honkballers in de MLB, de Amerikaanse Major League Baseball. Zeven spelers met een Nederlands paspoort komen momenteel uit op het hoogste honkbalniveau en de namen van Xander Bogaerts, Andrelton Simmons en Kenley Jansen worden in één adem genoemd met de absolute wereldtop.

Kenley Jansen is slotwerper van de LA Dodgers, een eervolle baan bij een van de sterkste ploegen in de Major League. Mart Smeets zocht hem op in Arizona en maakte van hem en twee van zijn Nederlandse collega's een uitgebreid portret.

Van catcher naar pitcher

Dat Jansen op dit moment zo'n belangrijke rol als pitcher vervult is zeer opvallend. De op Curacao geboren Jansen begon zijn carriere namelijk in een hele andere rol. "In 2004 tekende ik voor het eerst bij de Dodgers als catcher."

Vijf jaar later veranderde zijn loopbaan met een worp in de World Baseball Classic. "Het was een schitterend toernooi. Ik ben Nederland nog steeds dankbaar dat ik daarin mee mocht spelen." In de wedstrijd tegen het sterke team van de Dominicaanse Republiek redde Jansen de zege voor Oranje. Hij gooide een prachtige, strakke bal naar het derde honk en zorgde voor een belangrijke nul.

"Toen ik die bal had gegooid, gingen bij velen de ogen open. Daarna durfden de Dodgers me op de heuvel te zetten en binnen een jaar was ik pitcher in de Major League. De kennis die ik als catcher had opgedaan, kon ik perfect gebruiken bij het werpen. Alles viel ineens samen."

"Ajax is favoriete club"

Tijdens de Baseball Classic in 2013 sloot Jansen opnieuw aan bij Oranje. "Het is heel leuk om voor het Nederlands team te spelen. De jongens uit Curaçao en de Nederlandse jongens hebben een fantastische chemie. Het is een grote familie."

De echte familie van Jansen woont in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam, zelf zette hij slechts twee keer voet op Nederlandse bodem. Toch heeft hij een grote liefde voor een Nederlandse voetbalclub: "Ajax is mijn favoriete club. Maar ik ben ook fan ook Manchester United en Real Madrid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl