NOS NieuwsAangepast

Premier legt krans in Kamer

Premier Rutte heeft in het gebouw van de Tweede Kamer een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat namens alle ministers.

Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, legden een krans.

Een derde krans werd gelegd door leerlingen van een middelbare school in Den Haag. Zij lazen tijdens de herdenking zelfgeschreven gedichten voor.

Erelijst

De kransen werden gelegd bij het nationaal monument 'Erelijst van Gevallenen 1940-1945', in de hal van het gebouw. Op dat monument staan zo'n 18.000 namen van militairen en verzetsstrijders, die tijdens de oorlog omkwamen.

De lijst is niet compleet, zei Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg in een toespraak. Nog altijd melden zich familieleden van mensen die ook op de lijst thuishoren.

Digitale versie

Daarom is nu ook een digitale versie van de lijst in het leven geroepen. Die is vanaf vandaag te zien op een scherm achter het huidige monument. "Daarmee is de Erelijst een levend monument geworden", zei Van Miltenburg.

De Kamervoorzitter bekijkt ook of er nog een apart monument kan worden gemaakt voor de Nederlandse militairen die in hedendaagse conflicten om het leven komen. Dat monument zou moeten worden gekoppeld aan de Erelijst van Gevallenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl