NOS NieuwsAangepast

Operatie in Oekraïne gaat verder

Op verschillende plekken in het oosten van Oekraïne zijn regeringstroepen verdergegaan met hun offensief tegen pro-Russische activisten.

In de stad Kramatorsk heeft het leger barricades en een aantal overheidsgebouwen ingenomen. Onder meer een belangrijke televisietoren is nu weer in handen van de regering. Alleen in het gemeentehuis en het politiebureau zitten nog pro-Russen, zegt een van de leiders van de separatisten.

Slavjansk

Veiligheidstroepen hebben de stad Slavjansk omsingeld. Zij hebben toegangswegen naar de stad afgezet. Inwoners van Slavjansk denken daarom dat de troepen zich opmaken voor een bestorming van de stad.

Op dit moment is het leger vooral bezig met acties in dorpjes rond Slavjansk. Daar worden overheidsgebouwen heroverd op pro-Russische separatisten.

Marioepol

Ook in de stad Marioepol werd er gevochten bij een bezet regeringsgebouw. Pro-Russische activisten hebben barricades bij het gebouw in brand gestoken.

Op internet zijn videobeelden van vannacht opgedoken van een brand in een bankgebouw in Marioepol. Het zou een vestiging zijn van de PrivatBank, die eigendom is van de pro-Oekraïense gouverneur van Dnjepropetrovsk.

Offensief

De grootschalige operatie begon vrijdagochtend vroeg. In verschillende steden bond het Oekraïense leger de strijd aan met pro-Russische separatisten.

In de havenstad Odessa kwamen vrijdagavond tientallen mensen om het leven. Pro-Russische demonstranten hadden zich verschanst in een vakbondsgebouw, toen dat in brand werd gestoken door pro-Oekraïense activisten.

Premier Jatsenjoek vindt dat de veiligheidsdiensten hebben gefaald in Odessa en heeft een onderzoek gelast.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactieve tijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl