NEC redt zich met punt tegen Ajax

NEC heeft op miraculeuze wijze rechtstreekse degradatie uit de eredivisie voorkomen. De Nijmeegse club kwam bij kampioen Ajax twee keer op achterstand, maar pakte op de valreep het benodigde punt (2-2).

De ploeg van coach Anton Jansen had een punt nodig om op eigen kracht te overleven en niet afhankelijk te zijn van Roda JC dat tegen Go Ahead Eagles aantrad. NEC keek na 9 minuten echter al tegen een achterstand aan. Ricardo Kishna gaf een scherpe voorzet vanaf links die werd gemist door Kolbeinn Sigthórsson, maar Jeffrey Leiwakabessy kopte de bal onhandig achter zijn doelman Kalle Johnsson.

NEC virtueel gedegradeerd

NEC was de klap nog niet te boven of het kreeg opnieuw een dreun te verwerken. Hekkensluiter Roda JC nam in Deventer de leiding, waardoor de Nijmegenaren virtueel gedegradeerd waren.

NEC kwam er in de Arena nauwelijks aan te pas. De precaire situatie voor NEC werd echter niet nog erger. Ajax domineerde wel, maar speelde te onnauwkeurig om grote kansen te creëren en de score verder op te voeren.

De bezoekers waren voor rust een keer gevaarlijk. Kenneth Vermeer speelde bal in de voeten van Geoffrey Castillion, maar de doelman herstelde zijn fout en pareerde knap de inzet van de van Ajax gehuurde aanvaller.

Invaller redt NEC

NEC deed er na rust alles aan, maar ontbeerde vernuft en stootkracht. Toch mocht de Nijmeegse ploeg blijven hopen op een punt, omdat Ajax lusteloos speelde en er met de pet naar gooide.

Invaller Alireza Jahanbakhsh strafte de houding af door een kwartier voor tijd, na een fout van Daley Blind, gelijk te maken. De kampioen wilde niet volledig afgaan voor eigen publiek, zette aan en dompelde NEC opnieuw rouw Bojan Krkic passeerde doelman Johnsson.

De Nijmegenaren gaven echter niet op en het laatste woord was voor Jahanbakhsh. De Iraniër troefde Blind af in een sprintduel en schoot vlak voor tijd de 2-2 achter Vermeer.