NOS NieuwsAangepast

Advies aan paus: openheid misbruik

Geestelijken die seksueel misbruik hebben verzwegen, moeten daarvoor alsnog verantwoordelijk worden gehouden, ongeacht hun functie. Dat stelt de commissie die paus Franciscus zal adviseren over misbruikzaken.

De commissie pleit voor een transparante aanpak, ook als het gaat om mensen met een hoge functie binnen de kerk. De voorzitter, de Amerikaanse kardinaal Sean O'Malley, noemt het belangrijk dat de verantwoordelijkheid binnen de kerk zelf genomen wordt.

De adviescommissie bestaat uit vier mannen en vier vrouwen, onder wie een vrouw die zelf seksueel misbruikt is.

Protocol

De groep kwam vandaag voor het eerst bijeen sinds de oprichting in maart. De commissie sprak onder anderen met de paus en enkele andere hoge functionarissen binnen de kerk.

Uiteindelijk formuleert de commissie een aantal protocollen die de paus kan gebruiken bij misbruikzaken. "Dit moet leiden tot een openlijk proces dat mensen aan hun verantwoordelijkheid houdt om kinderen te beschermen overal ter wereld", zegt de voorzitter van de commissie.

Hoge verwachtingen

De VN-commissie voor de kinderrechten stelde in februari nog dat het Vaticaan het misbruik systematisch in de doofpot heeft gestopt. De kerk noemde het rapport oneerlijk.

In een reactie benadrukt Marie Collins, die als slachtoffer in de commissie van het Vaticaan zit, hoe belangrijk hun werk is. "Ik weet dat er veel, heel veel slachtoffers zijn die hoge verwachtingen hebben van onze commissie", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl