NOS NieuwsAangepast

Lavrov: Genève-akkoord uitvoeren

Alle partijen in het conflict in Oekraïne moeten doorgaan met de uitvoering van het akkoord van Genève. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov telefonisch gezegd tegen de Zwitserse president Burkhalter.

In het Zwitserse Genève werd enkele weken geleden afgesproken dat alle partijen zich zouden onthouden van geweld. Maar niemand lijkt zich aan de afspraken te houden.

Dapper en humaan

"Er bestaan nog steeds kansen", schrijft het Russische ministerie in een verklaring. Dan moeten volgens het ministerie wel alle Oekraïense regio's vertegenwoordigd worden in een "nationale dialoog over een grondwetsherziening".

Lavrov zei tegen de Zwitserse president ook dat de rol van de OVSE in Oekraïne moet worden uitgebreid. Vanochtend kwamen de zeven OVSE-waarnemers vrij die door separatisten werden vastgehouden in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

Rusland is daar tevreden over. Het ministerie prees het "dappere en humane" besluit van de "verdedigers van Slavjansk".

Amerikaanse reactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei eveneens dat de vrijlating van de OVSE-waarnemers een stap in de goede richting is. Hij voegde er wel aan toe dat Rusland de steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne moet stoppen.

Rusland zei op zijn beurt dat de VS druk moet uitoefenen op de regering in Kiev, om de militaire operaties in het zuiden en oosten van Oekraïne te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl