NOS VoetbalAangepast

De 23 van 'bondscoach' Aad de Mos

Terwijl bondscoach Louis van Gaal nog piekert over de invulling van zijn selectie voor het naderende WK voetbal in Brazilië, lost NOS.nl in afwachting van de definitieve keuze vast een paar schoten voor de boeg.

Arno Vermeulen, chef voetbal bij Studio Sport en Langs de Lijn-analist Marc van Hintum deden het al. Nu is het de beurt aan oud-trainer en voetbalanalist Aad de Mos. Hij neemt een verrassende middenvelder mee.

Keepers

Tim Krul, Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer

Jasper Cillessen is wat De Mos betreft de onbetwiste nummer één. Maar hij neemt Vermeer mee voor als er verlengingen komen of penalty's. "Dan kies ik ervoor om Cillessen eruit te halen en Vermeer erin te brengen. Vermeer is een duidelijke penaltykiller. Bij Ajax heeft hij niet veel onder de lat gestaan, maar dat zegt me niets. Als hij er stond dan pakte hij punten voor Ajax."

Verdedigers

Gregory Van der Wiel, Daryl Janmaat, Joël Veltman, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Terence Kongolo.

Een opvallende naam is die van Feyenoorder Terence Kongolo. "Ik kies voor Kongolo omdat Van Gaal dan ook met vijf man achterin zou kunnen spelen als de wedstrijd daarom vraagt. Ik denk dat Van Gaal daar ook wel naartoe wil."

Veltman is ook een jonge jongen die al goed heeft gespeeld in het Nederlands elftal, aldus De Mos. "Het is belangrijk dat de posities dubbel bezet zijn. Voor de rechtsbackpositie zit er voor mij geen verschil tussen Van der Wiel en Janmaat. In het centrum zijn Veltman, Vlaar en Martins Indi ook inwisselbaar. Alhoewel, ik zou Vlaar altijd opstellen. En Indi doet het beter in Oranje dan bij Feyenoord. En hij kan ook als linksback spelen."

Middenveld

Nigel de Jong, Jordy Clasie, Leroy Fer, Stijn Schaars, Wesley Sneijder, Jonathan de Guzman en Rafael van der Vaart.

Als eerste van de drie 'bondscoaches' neemt Aad de Mos Van der Vaart mee. "Hij is een protegé van Van Gaal en maakt altijd goals in het Nederlands elftal. Als je met een echte nummer tien speelt, is hij inwisselbaar met Sneijder. "

De Guzman speelde in 2013 vier wedstrijden in het Nederlands elftal, raakte geblesseerd na een botsing met Dirk Kuijt en is na zijn herstel niet meer uitgekomen voor Oranje, maar de Mos is hem niet vergeten. "Hij heeft op mij altijd een goede indruk gemaakt. Hij is een beetje uit beeld geraakt, maar het is een moderne speler, en hij heeft onder Van Gaal goed gespeeld."

"Leroy Fer strijdt nu nog om in de Premier League te blijven met zijn club Norwich City, maar zelfs als het misgaat blijft dat echt niet in zijn kop zitten. Bij het Nederlands elftal is alles altijd anders. Dan is iedereen erop gefocust om in de selectie te blijven."

Het gemis van Kevin Strootman kan volgens De Mos niet door een enkele speler worden opgevangen. "Ik denk eerder dat het systeem verandert. Je hebt maar drie verdedigers nodig omdat bijna alle ploegen met twee spitsen spelen. Dus het lijkt me verstandig dat je ook eens kijkt naar een andere formatie."

Aanvallers

Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar, Jeremain Lens, Robin van Persie , Memphis Depay en Dirk Kuijt.

De Mos kiest ervoor om Kuijt mee te nemen omdat hij WK-ervaring heel belangrijk vindt: "De bondscoach heeft geen WK-ervaring, alleen Robben, Van Persie, Sneijder, Van der Vaart en Kuijt hebben die ervaring. Dat zijn er niet al te veel. Ik denk dat hij ook een jongen is die de groep goed bij elkaar kan houden. Hij accepteert zijn rol als wisselspeler goed. Hij is een voorbeeld voor jongens die straks op de tribune zitten. Het is prettig als je iemand erbij hebt waar je altijd op kunt rekenen."

"Huntelaar moet ook mee. Hij heeft blessures gehad, is volwassener geworden. Van Gaal is altijd heel duidelijk tegen hem geweest. Ik denk dat er dit keer niet zoveel binnenbrandjes zijn. Een echte aanvoerder bij de spelers zie ik trouwens niet. Het wordt het WK van Van Gaal, net zoals hij het zelf ook graag ziet. Ik geloof dat we met heel veel trekken en wurgen de tweede ronde gaan halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl