NOS NieuwsAangepast

De Bezige Bij levert boeken zelf

Uitgeverij De Bezige Bij levert sinds enkele maanden zelf boeken aan een groep boekhandels. Daarmee omzeilt de uitgeverij het traditionele distributiekanaal van CB.

Het overgrote deel van de boeken wordt al tientallen jaren via CB, het voormalige Centraal Boekhuis, aan boekwinkels geleverd. De Bezige Bij doet dat sinds eind vorig jaar zelf bij vijftien boekwinkels.

Hogere marge

Boekwinkels krijgen standaard 42 procent inkoopkorting op de boekenprijs. De Bezige Bij geeft nu kortingen tot 49 procent, schrijft NRC Handelsblad. De klant blijft dezelfde prijs betalen voor een boek.

In ruil voor de hogere marge, krijgt de uitgeverij meer invloed op welke boeken er in de boekwinkel terechtkomen. De Bezige Bij zegt in de krant dat daardoor de afgelopen tijd meer boeken zijn verkocht.

Niet blij

De winst die CB maakt wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Dat zijn de uitgeverijen en boekhandelaren, waaronder ook De Bezige Bij. Als het bedrijf wordt buitengesloten, gaat er dus minder winst naar de uitgeverijen en boekhandelaren.

CB-directeur Hans Willem Cortenraad is niet blij met het initiatief van De Bezige Bij. "Ze halen de krenten uit de pap: de bestsellers doen ze nu zelf, maar voor de levering van enkele exemplaren en het bevoorraden van kleine boekhandels hebben ze ons heel hard nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl