NOS NieuwsAangepast

"Gigantisch drama in Afghanistan"

"Mensen zijn ter plekke onder de modder begraven, er zijn hele families vermist. De halve gemeenschap is gewoon in één klap weggevaagd. Dit is een van de grootste natuurrampen die Afghanistan in de afgelopen tientallen jaren heeft gezien."

In het noordoosten van Afghanistan werd gisteren een dorp weggevaagd door een modderstroom. Volgens een woordvoerder van de gouverneur zijn daarbij 2100 mensen om het leven gekomen.

Wekelijks gebed

NOS-correspondent Lucas Waagmeester vertelt in het Radio 1 Journaal hoe het gebied erbij ligt. "Dit is een gigantisch drama voor zo'n duizend gezinnen in dat dorp in de verre bergen van Badakhshan. Veel mensen waren thuis. Het was vrijdag, veel Afghanen gaan dan niet naar het werk, maar bereiden zich voor op het wekelijkse gebed. Er was ook nog een bruiloft bezig."

Het regende de afgelopen tijd veel in het gebied. Daardoor zijn de bergen zwaar van al het water. Ze kunnen de last niet meer dragen en zakken in elkaar, zoals gisteren in het dorpje Hobo Barik gebeurde.

"Mensen schoten te hulp en kwamen kijken. Op dat moment kwam er een tweede lading modder naar beneden", zegt Waagmeester. "Dat is zulk massief natuurgeweld, daar kun je niet voor wegrennen."

Extreem

De reddingsoperatie komt moeilijk op gang. De provincie Badakshan is slecht bereikbaar. Het Afghaanse leger is op dit moment onderweg naar het gebied en ook NAVO-troepen die in het land zijn, hebben hun hulp aangeboden.

"Je kent Afghanistan van de afgelegen ruige bergen, Badakshan is daar het extreme van", legt Waagmeester uit.

Scheppen en kruiwagens

"Als er zo'n gigantische lading modder over een dorp heen komt, heb je zware apparatuur nodig zoals graafmachines en shovels. Anders kun je geen lichamen bergen. Tot nu toe gaat het vooral met scheppen en kruiwagens of gewoon met de hand."

Waagmeester denkt dat de kans klein is dat er nog levenden onder het puin vandaan worden gehaald. "Als je ziet in wat voor huizen die mensen wonen, die bestaan vooral uit hout en leem, dan denk ik dat het vrijwel onmogelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl