NOS NieuwsAangepast

Weinig controle op declaraties EU

De controle op declaraties van leden van het Europarlement is een lachertje. Volgens Nederlandse parlementsleden hoeft niemand zijn declaraties te verantwoorden. Maximaal mag een Europarlementariër 4299 euro per maand declareren voor kantoorkosten en catering tijdens vergaderingen.

In het AD zegt Europarlementariër Van Dalen van de ChristenUnie dat hij een verbaasde reactie kreeg toen hij netjes zijn bonnetjes voor nieuwe bureaus had ingediend. Anderen zeggen dat je nog net niet wordt uitgelachen als je aankoopbonnen overlegt.

Terugstorten

Sommige Nederlandse partijen zoals de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SP storten geld terug en de PVV beperkt de vergoedingen tot 400 euro. Het CDA, de VVD en de SGP wilden geen inzage van hun declaratieboekhouding geven aan het AD.

Een Europarlementariër verdient per maand zo'n 8000 euro bruto. Daarbovenop komt dan nog de 4299 euro voor onkosten en een vergoeding van 300 euro voor iedere dag dat hij of zij aanwezig is in het parlement.

"Niet te doen"

Volgens het Europees Parlement is controle simpelweg niet te doen. "Als we elk individueel bonnetje moeten controleren, ook in het cyrillisch en Grieks, kost dat meer dan het oplevert", luidt de officiële reactie, schrijft het AD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl