NOS NieuwsAangepast

Geweld Odessa scherp veroordeeld

Moskou heeft de Oekraïense regering en het Westen verantwoordelijk gesteld voor de brand in Odessa waarbij gisteren zeker 38 pro-Russische rebellen omkwamen. "De handen van het regime in Kiev zijn tot aan de ellebogen in bloed gedrenkt", zei de woordvoerder van de Russische president Poetin in het Kremlin.

Volgens woordvoerder Peskov lokken Kiev en het Westen het geweld zelf uit en daarom zijn ze direct verantwoordelijk.

Hij voegde eraan toe dat Rusland geen greep meer heeft op de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne. Volgens het Westen helpt Moskou de activisten die strijden voor aansluiting bij Rusland of zelfstandigheid.

Verkiezingen

Peskov zei ook namens president Poetin dat het "onzinnig" is om onder deze omstandigheden verkiezingen te houden in Oekraïne.

De Oekraïners gaan op 25 mei naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het land wordt na de pro-westerse machtsovername in februari geregeerd door een voorlopige regering en een interim-president.

Tragedie

Ook in de Verenigde Straten is met grote zorg gereageerd op de nieuwe gewelddadigheden in Oekraïne. Washington noemt de gebeurtenissen in Odessa en het oosten "onacceptabel" en roept Kiev en Moskou op om samen een eind te maken aan deze "tragedie".

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactieve tijdlijn.

Een dag na de brand kwamen pro-Russische activisten weer bijeen bij het vakbondsgebouw om te rouwen. Ze raakten ook in gevecht met de Oekraïense politie, die massaal aanwezig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl