NOS NieuwsAangepast

Vanavond al Dodenherdenking

In enkele streng christelijke gemeenten wordt vanavond om acht uur al de Dodenherdenking gehouden. Omdat het morgen zondag is, hebben de gemeenten besloten de herdenking van de oorlogsslachtoffers een dag te vervroegen.

Christelijke gemeenten mogen zelf bepalen wat ze met de Dodenherdenking doen. Er zijn ook gemeenten die zowel vandaag als morgen een herdenking houden.

De gemeenten die de herdenking hebben vervroegd, willen dat iedereen erbij kan zijn. Als Dodenherdenking op zondag is, haken veel gelovigen af, zeggen ze.

Verzet

Maar er is in de streng christelijke gemeenten ook veel verzet tegen verplaatsing van 4 naar 3 mei vanwege de zondagsrust. Zo vindt de veteranenvereniging op Urk de verplaatsing respectloos. De veteranen hebben handtekeningen verzameld, om een volgende keer Dodenherdenking wel te laten doorgaan op zondag.

Ook in onder meer Staphorst, Ede, Rijssen, Genemuiden, Opheusden, Werkendam en Ochten is het vanavond om acht uur twee minuten stil. Onder andere Aalburg, Utrechtse Heuvelrug en Werkendam hebben vandaag en morgen een herdenking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl