NOS SportAangepast

Polling boos over plan judobond

Europees kampioene Kim Polling zet in een open brief op haar website vraagtekens bij de plannen van de Nederlandse judobond (JBN) om het topjudo te centraliseren. De Nederlandse topjudoka's moeten vanaf de EK 2014 afscheid nemen van hun individuele coaches.

De bond wil dat de judoka's in de aanloop naar de Olympische Spelen alleen nog met de bondscoaches werken. Voor Polling zelf zal er weinig veranderen, aangezien ze nu al traint met een van die bondscoaches, Marjolein van Unen. Toch breekt zij een lans voor haar collega's.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren, ineens moeten veranderen van coach. Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij zelf voor hebben gekozen."

Niemand om naar op te kijken

Het topjudo in Nederland kende tot nu toe vier zogenoemde steunpunten: in Rotterdam, Haarlem, Heerenveen en Eindhoven. Die steunpunten zullen verdwijnen zodat de judoka's gaan trainen in een centraal centrum, mogelijk in Papendal of Amsterdam.

Na een van haar knieblessures trainde Polling een tijdje mee met de jeugd van judoclub Budokan. "Wat ik hier zag was dat deze jonge judoka's erg onder de indruk waren van mij. Dit heb ik zelf ook meegemaakt toen ik naar Kenamju ging en met Claudia Zwiers moest trainen. Dus als wij straks met de top gaan centraliseren, wat gebeurt er met die jeugd?"

"De jeugd kan niet meer opkijken naar iemand die bij hun club traint, want deze judoka's moeten ergens anders gaan trainen. Maar volgens mij is het hele centralisatieplan bedoeld om meer toppers te creëren. Maar die toppers komen uit de jeugd? Dus hoe moet de jeugd nou zien hoe het eruit ziet om een topper te zijn, als deze toppers onbereikbaar zijn voor hen?"

Verschil in visie

Daarnaast is Polling benieuwd naar welke visie er gehanteerd zal worden op het centrale punt. "De visie van het steunpunt in Haarlem is anders dan de visie van het steunpunt in Rotterdam. Maar beide steunpunten maken duidelijk dat er met de visie die zij hebben medailles worden gewonnen. En wat ik met dit voorbeeld duidelijk probeer te maken is dat de ene visie niet beter is dan de andere, maar de een past gewoon beter bij je dan de andere."

Polling eindigt haar betoog met een duidelijke uitspraak: "Ik zal zien wat het plan wordt, maar het zal mij niets verbazen als ik na de Spelen van Rio met een groot bord in de wedstrijdhal zal gaan staan waarop ik aan andere landen zal vragen wie me wil hebben en waar ik wel kan trainen. Trainen met een coach met wie ik wil werken bij een judoclub waar ik wil trainen met een visie die bij mij past."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl