NOS NieuwsAangepast

Westen bereid tot hardere sancties

President Obama en bondskanselier Merkel zijn bereid tot nieuwe sancties tegen Rusland als dat land niets doet tegen de onrust in Oekraïne. Dat hebben beide regeringsleiders gezegd tijdens een persconferentie in Washington.

Merkel verweet president Poetin dat hij afspraken over de stabilisering van Oekraïne naast zich neerlegt. De VS, de EU, Rusland en Oekraïne spraken op 17 april in Genève af dat "illegale gewapende groepen" de wapens moesten inleveren.

Ook zouden pro-Russische activisten bezette overheidsgebouwen verlaten, maar daarvan is niets terechtgekomen.

Oplossing

Obama zei dat Rusland kennelijk geen belangstelling heeft in een oplossing van de crisis. Hij trok een vergelijking met de annexatie van de Krim.

Rusland ontkende toen aanvankelijk dat het achter de acties van pro-Russische activisten zat. "Later gaven ze toe dat ze er toch wat mee te maken hadden", zei Obama.

Bondskanselier Merkel is voor een driedaags bezoek in de VS. Voor haar ontmoeting met Obama sprak ze in Washington met senatoren. Later houdt Merkel nog een toespraak over trans-Atlantische handelsrelaties.

NSA

Obama stipte in zijn persconferentie ook de NSA-affaire aan. Hij zei dat het hem pijn deed dat de relatie tussen Duitsland en de VS door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden een deuk heeft opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl