NOS NieuwsAangepast

FNV: stakingsbreking door NS

De NS heeft schoonmakers van externe bedrijven ingehuurd om treinen schoon te maken. Dat zegt een woordvoerder van de vakbond FNV Bondgenoten. De treinen worden al ruim een week niet meer schoongemaakt vanwege een staking van het schoonmaakpersoneel.

FNV zegt dat er 's nachts treinen zijn schoongemaakt door uitzendkrachten op Den Haag HS en Amsterdam Centraal. Daarmee overtreedt de NS de wet, zegt de FNV. De vakbond heeft een klacht ingediend bij de arbeidsinspectie.

Bewijs

Volgens de inspectie is het stakingsbreking als een werkgever de stakende werknemers van een extern bedrijf vervangt door werknemers van een ander extern bedrijf. De schoonmakers van de NS zijn niet direct in dienst bij het vervoerbedrijf.

De inspectie onderzoekt de klacht van de FNV en heeft de vakbond om meer bewijs gevraagd.

Toegestaan

De NS zegt dat ze niets fout doet. "Alles wat we doen mag en is door de rechter toegestaan en we hebben het ook zelf gemeld bij de arbeidsinspectie", zegt een woordvoerder.

De NS wil vooral onveilige situaties voor de reiziger voorkomen. Daarom heeft het bedrijf ook kantoorpersoneel ingezet om de ergste troep in de treinen op te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl