NOS NieuwsAangepast

Europa: zorg om escalatie Oekraïne

De Europese Unie kijkt met toenemende zorg naar de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne. Dat zegt de woordvoerder van buitenlandcoördinator Ashton. Brussel roept de separatisten op "alle illegale acties te beëindigen".

"Ze moeten bezette gebouwen vrijgeven en iedereen die onwettig wordt vastgehouden vrijlaten, inclusief zeven OVSE-waarnemers", aldus Ashtons woordvoerder in Brussel.

Uitspraak

Het Kremlin heeft Europa en de Verenigde Staten om een uitspraak gevraagd over de militaire operatie tegen de separatisten in Slavjansk. Bij die operatie van het Oekraïense leger "worden vliegtuigen ingezet tegen de bevolking", aldus de woordvoerder van de Russische president Poetin.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou voegt eraan toe dat Europa en de VS met hun steun aan het bewind in Kiev de weg naar een vreedzame oplossing van de crisis definitief afsnijden.

Kiev zal door de eigen bevolking verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden, zei de Russische presidentiële woordvoerder vanmiddag. "De Oekraïense regering moet nog eens goed nadenken over zijn beslissingen."

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactievetijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl