NOS NieuwsAangepast

Mijlpaal: rente Spanje onder 3 %

De rente op Spaanse staatsobligaties is voor het eerst in negen jaar onder de drie procent gekomen. Midden in de eurocrisis, in de zomer van 2012, bereikte de Spaanse rente nog een piek van 7,6 procent. De dalende rente is een teken dat beleggers steeds meer vertrouwen hebben in de Spaanse economie.

Eerder deze week bleek dat Spanje afgelopen kwartaal de sterkste groei doormaakte in zes jaar.

Minder

Een lage rente betekent dat een overheid minder geld kwijt is aan rente en aflossing. Toen de rente voor Spanje boven de 7 procent uitkwam, werd gevreesd dat het land, net als Griekenland, Portugal en Ierland, bij Europa moest aankloppen voor noodleningen. Zo'n hoge rente wordt gezien als op de lange termijn onhoudbaar, omdat er moeilijk tegenop te bezuinigen is. Spanje heeft de noodleningen niet hoeven aanvragen omdat na de zomer van 2012 de rente gestaag is gedaald.

Een ander teken dat de eurocrisis aan het wegebben is, kwam vandaag van Griekenland. In april is het aantal banen in de industrie in dat land voor het eerst in zes jaar gegroeid. De productie in Griekse fabrieken steeg voor de zesde maand op een rij. Ook kwamen er meer orders binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl