NOS NieuwsAangepast

"Kiev torpedeert akkoord Genève"

Door de Oekraïense militaire operatie bij Slavjansk heeft Kiev een vreedzame oplossing voor de Oekraïne-crisis getorpedeerd, zegt een woordvoerder van de Russische president Poetin. Volgens hem hebben de Oekraïense autoriteiten gekozen voor geweld en vallen ze vreedzame plaatsen aan.

Het Oekraïense leger heeft een offensief gelanceerd om Slavjansk terug te veroveren op de pro-Russische separatisten. Die hebben overheidsgebouwen ingenomen en houden zeven OVSE-waarnemers gevangen. !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Misdaad

Twee weken geleden bereikten de VS, Rusland, Oekraïne en de EU in Genève nog een verrassend akkoord over een vreedzame oplossing van de crisis. Maar de afspraken die daar werden gemaakt, zijn nooit nagekomen.

Poetins woordvoerder spreekt nu van een 'strafoperatie' door het Oekraïense leger. Het Kremlin waarschuwde eerder dat zo'n offensief als een misdaad wordt beschouwd.

Verder liet de woordvoerder van Poetin weten dat de president een gezant naar Slavjansk heeft gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van de OVSE'ers. Maar sinds het offensief van vanmorgen is er geen contact meer met de eigen gezant, zegt het Kremlin.

Achter de schermen

Volgens Oekraïne en het Westen speelt Rusland achter de schermen een actieve rol in de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne.

Maar Moskou zegt slechts bezorgd te zijn over het lot van de Russischtalige Oekraïners die door Kiev achtergesteld zouden worden.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via deinteractieve kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl