NOS NieuwsAangepast

Politie vaker naar verwarde mensen

De politie heeft de afgelopen jaren vaker ingegrepen bij incidenten met verwarde mensen. Vorig jaar trad de politie 52.000 keer op, 30 procent vaker dan in 2011.

Volgens de politie wordt de stijging vooral veroorzaakt door veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen met psychische klachten worden tegenwoordig vaker thuis behandeld.

Geen crimineel

De politie komt vaak af op meldingen van overlast en opstootjes, maar ook op incidenten als die in Herten, waar maandag een verwarde man zijn zoontje 'gijzelde'.

In het AD zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg dat agenten er soms uren mee bezig zijn. "Maar een agent erop afsturen is vaak niet de oplossing. Iemand met psychisch klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners."

Niet te snel

GGZ-directeur Paul van Rooij weet nog niet of het verhoogde aantal incidenten met verwarde mensen te maken heeft met de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg. Hij wil dat dat eerst wordt onderzocht.

Onder druk van bezuinigingen moet de GGZ het aantal bedden in 2020 met eenderde hebben teruggedrongen. De ambulante zorg, waarbij mensen thuis worden behandeld, wordt uitgebreid. "De GGZ staat daar achter", zegt Van Rooij. "Maar als het te snel gebeurt, dan ben je dus wel het aantal bedden aan het afbouwen, maar dan heb je de ambulante zorg nog niet geregeld."

Van Rooij vindt het nog niet nodig om een ander beleid te gaan voeren. "Nederland heeft veruit de meeste bedden in zorginstellingen van alle landen in de hele wereld. Dat is niet iets om heel trots op te zijn. Daar willen we van af en dat kan ook als je goede ambulante zorg levert." Volgens hem is het nu eerst zaak om goede afspraken te maken met de zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl