NOS NieuwsAangepast

"China wil niet de grootste zijn"

China wordt volgens een nieuwe studie van de Wereldbank dit jaar de grootste economie ter wereld, maar de Chinese overheid lijkt daar niet blij mee. Volgens de zakenkrant Financial Times heeft China een jaar lang geprobeerd de publicatie van de cijfers tegen te houden.

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat China waarschijnlijk dit jaar de Verenigde Staten van de eerste plaats verdrijft. De VS is sinds eind negentiende eeuw de grootste economie.

Rekenmodel

Eerder werd verwacht dat het nog wel enkele jaren zou duren voordat China de VS zou passeren, maar de rekenmeesters van de Wereldbank gebruiken in hun studie een nieuw rekenmodel. Door dat rekenmodel zijn de economieën van opkomende landen aanzienlijk groter.

De levensstandaard van Chinezen is nog wel vele malen lager dan bij Amerikanen.

Grote druk

Chinese leiders zitten niet te wachten op de internationale verantwoordelijkheid die de eerste plaats met zich meebrengt. Dat geeft te veel druk, zeggen bronnen tegen de krant. Er wordt dan van het land verwacht dat ze niet alleen de Chinese economie maar ook de wereldeconomie draaiend houden.

Een Chinese overheidsadviseur zegt tegen de krant: "Op basis van gemiddeld inkomen per inwoner is China nog steeds een erg arm land, dus ze willen nog niet te veel doen op het internationale speelveld. Althans, nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl