NOS NieuwsAangepast

"EU-complot-campagnefilm is bizar"

Dinsdagmiddag, iets voor het NOS Journaal van 18.00 uur. Nederland 1. Ongeveer 350.000 mensen zitten voor de televisie. Een uitzending in de zendtijd voor politieke partijen begint.

Lijsttrekker Gunther Niessen van de eenmanspartij IQ, de Rechten-Plichten-Partij, neemt plaats op zijn stoel en begint te vertellen. "De IQ-partij informeert", begint hij. "Vandaag is het thema: de allochtonen en wij."

In de campagnefilm die volgt, spreekt hij over de ongemakkelijke situatie die "bruine en witte mensen in ons land hebben". Ook zegt hij dat multimiljardairs plannen hebben om bruine mensen als vernietigingswapens te gebruiken.

Geschrokken

Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland, is geschrokken van de campagnespot. Onderzoeker Gregor Walz van Art.1 noemt het filmpje bizar. "Het is een soort antisemitische complottheorie. Dit is heel raar. Je schrikt er wel van dat dit op nationale televisie te zien is."

In zijn verkiezingsprogramma maakt de IQ-partij, die in 2012 ook aan de landelijke verkiezingen mee wilde doen, zich onder meer sterk voor schone energie en lagere woonlasten voor iedereen. Maar ook moeten de supermarkten gezonder eten verkopen.

Volgens de partij verkopen de multinationals en multimiljardairs "via hun dure supermarkten heel bewust duizend producten, in welk sterk schadelijke stoffen zitten die generaties van gezondheid ruïneren en uitsterven veroorzaken". En dat zou al sinds 1932 bekend zijn.

Niet gescreend

Hoewel de theorieën van Niessen niet gangbaar zijn, is het niet onlogisch dat de ongebruikelijke spot op Nederland 1 is uitgezonden. Iedere politieke partij die meedoet aan de verkiezingen, heeft recht op zendtijd. Per loting wordt bepaald op welk tijdstip het spotje wordt uitgezonden.

Het Commissariaat voor de Media zegt dat de campagnefilmpjes niet inhoudelijk beoordeeld kunnen worden voor ze op zender gaan. De verantwoordelijkheid voor de uitzending en inhoud ligt volgens de wet bij de politieke partij.

De video van de IQ-partij is dus niet vooraf gescreend. Volgens een woordvoerder kan alleen achteraf via de rechter een verbod worden afgedwongen. Als kijkers aangifte doen en in het gelijk worden gesteld, kan op basis van de Mediawet besloten worden om geen of minder zendtijd toe te kennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl