NOS NieuwsAangepast

1 mei in Donetsk is pro-Russisch

Door correspondent David Jan Godfroid

Het woord 'arbeid' is op de 1e mei in de Oost-Oekraïense stad Donetsk niet gevallen. Het was een vreemde mengeling van Sovjet-nostalgie, Russisch nationalisme, provincialisme en de Russisch-orthodoxe kerk.

Duizenden mensen marcheerden van het provinciekantoor, bezet door pro-Russische activisten, naar het Leninplein en daarna naar het monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

"Rusland, Rusland", was een veelgehoorde slogan en "Donbass, Krim, Rusland". Donbass is de zwaar geïndustrialiseerde streek waarvan Donetsk een van de grootste steden is.

Afkeer

Vlaggen van de Sovjet-Unie werden meegedragen naast portretten van Jozef Stalin. Russisch-orthodoxe kruisen gingen gepaard met tsaristische vaandels en vlaggen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Ieder had zo zijn eigen reden, maar de afkeer van de regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd door iedereen gedeeld.

Knokpartij

Het gebouw van de openbaar aanklager is vandaag met geweld ingenomen. Het ging er gewelddadiger aan toe dan bij andere bezettingen, omdat de politie verzet bood. De pro-Russische activisten waren gewapend met honkbalknuppels, ijzeren staven en schilden. In het gebouw werd papier in brand gestoken.

Er is een knokpartij geweest en er is in de lucht geschoten. Uiteindelijk heeft de politie het onderspit moeten delven en het gebouw is nu stevig in handen van pro-Russische activisten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl