NOS NieuwsAangepast

Merkel belt Poetin over waarnemers

Bondskanselier Merkel heeft president Poetin in een telefoongesprek om steun gevraagd bij de vrijlating van waarnemers van de OVSE die al een week vastzitten in het oosten van Oekraïne. Merkel vroeg Poetin zijn invloed te gebruiken om de kwestie op te lossen.

De waarnemers werden vorige week vrijdag vastgezet in de stad Slavjansk. Ze zijn in handen van pro-Russische separatisten.

Dialoog

Hun leider Ponomarjov meldde gisteren aan de pers "goede vorderingen" in het overleg met vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De OVSE doet geen mededelingen over de gesprekken.

Vier van de zeven OVSE'ers die vastzitten zijn Duitsers. Een Zweeds lid van het team is in de loop van de week wel al vrijgekomen.

Vrijlating

De separatisten in Slavjansk houden ongeveer 50 gijzelaars vast, onder wie leden van de Oekraïense veiligheidsdienst die zondag geblinddoekt en met bebloede gezichten aan de pers werden getoond. Ponomarjov liet vanochtend weten dat twee gijzelaars zijn vrijgelaten.

Het Kremlin maakte bekend dat Merkel opnieuw met Poetin over de waarnemers gesproken heeft. Poetin drong in het gesprek aan op terugtrekking van het Oekraïense leger uit het oosten en zuiden van het land en op een nationale dialoog tussen de regering in Kiev en de activisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl