NOS NieuwsAangepast

Strengere eisen nieuwe beveiligers

Vanaf vandaag wordt het verleden van aspirant-beveiligers strenger gecontroleerd. Als blijkt dat iemand in criminele kringen verkeert, krijgt hij geen baan.

Politie, justitie en burgemeesters willen daarmee een eind maken aan de invloed van criminelen in de beveiligingsbranche. Bijvoorbeeld leden van beruchte motorbendes werken soms als beveiliger en zouden onder anderen horecabazen afpersen en bedreigen. Ook bleken beveiligers betrokken te zijn bij de voorbereiding van overvallen op geldtransporten.

Met de verscherpte controle moet de beveiligingsbranche een betrouwbaarder imago krijgen. De branche is blij met de betere screening van aspirant-beveiligers. "Prima, want dat is voor ons van groot belang" .

Tot 1 mei

Tot vandaag werd gekeken of iemand een strafblad, een bewijs van goed gedrag en de vereiste diploma's heeft. Daarna gaf de korpschef toestemming om aan de slag te gaan in de beveiligingsbranche. Nu wordt dus ook gekeken of iemand nauwe contacten heeft met criminelen. De politie moet dat dan wel aantonen.

"Wij kunnen als politie niet samenwerken met een beveiligingsbedrijf waar criminelen invloed uitoefenen", zegt een politiewoordvoerder.

Als er aanwijzingen zijn van criminele contacten, krijgt de betrokkene geen baan. Dat is overigens tijdelijk. Iemand kan na vijf jaar opnieuw solliciteren naar een functie in de beveiliging. Er wordt dan een nieuwe screening uitgevoerd en als blijkt dat de betrokkene niet meer in criminele kringen verkeert, kan hij alsnog als beveiliger aan de slag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl