NOS NieuwsAangepast

Samsom: plan van Zijlstra is "lomp"

PvdA-leider Samsom wil dat het kabinet in deze regeerperiode nog minstens één grote hervorming doorvoert: een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen en werken aantrekkelijker wordt gemaakt. Dat zegt Samsom in de Volkskrant.

Samsom stelt een belastingverschuiving voor waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. "De vermogensverdeling in dit land is uitermate oneerlijk. Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet."

Zijlstra lomp

Drie weken geleden riep VVD-fractievoorzitter Zijlstra het kabinet al op om het belastingstelsel radicaal te veranderen en te versimpelen. Hij geeft als voorbeeld "de wildgroei aan fiscale prikkels" om mensen te laten kiezen tussen wel of niet aanleggen van zonnepanelen, roken, elektrisch rijden, schulden maken of groen beleggen. Hierdoor zijn we volgens Zijlstra het overzicht kwijtgeraakt. Samsom vindt Zijlstra's plan "van een ongelooflijke lompheid".

Volgens Samsom kan de coalitie deze aanvaring wel hebben: "We hebben meer verschillen overbrugd. Als je het stelsel alleen maar zo efficiënt mogelijk inricht en verder niks, wordt de samenleving oneerlijker."

Van Dijkhuizen

In 2013 kwam de Commissie-Van Dijkhuizen al met een advies over een simpeler belastingstelsel met lagere belastingtarieven, minder aftrekposten en eenvoudiger toeslagen. Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op deze voorstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl