NOS NieuwsAangepast

Oekraïne wijst Russische "spion" uit

In Oekraïne is de Russische militair attaché aangehouden op verdenking van spionage. Hij werd op heterdaad betrapt, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev. De man wordt uitgewezen.

Volgens onbevestigde bronnen werd hij opgepakt toen hij informatie verzamelde, maar onbekend is wat hij precies gedaan heeft of met wie hij contact heeft gehad.

Een reactie van Rusland is er nog niet.

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan dat het achter de rebellie in het oosten van het land zit. Daar grijpen pro-Russische activisten de macht, terwijl de Oekraïense politie machteloos staat. Rusland heeft steeds verklaard dat het niets te maken heeft met de separatisten, maar waarschuwt wel dat het zich het recht voorbehoudt tussenbeide te komen als etnische Russen in gevaar komen.

IMF

De crisis in Oekraïne brengt het land in steeds grotere problemen. De schuld aan Rusland voor de leverantie van gas loopt op. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Kiev een lening toegezegd van ruim 12 miljard euro. In de komende week komt het eerste deel van de lening beschikbaar, een kleine 3 miljard euro.

Het IMF heeft bedongen dat de gasprijs voor huishoudens flink omhoog gaat. Per direct is de prijs gestegen met 40 procent. Met ingang van 1 mei 2016 en 1 mei 2017 stijgt de prijs verder met steeds 20 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl