NOS NieuwsAangepast

Congres VS eert Anne Frank

Minister Timmermans was vandaag op Capitol Hill in Washington bij de inwijdingsceremonie van een loot van de Anne Frankboom. "Deze boom houdt de herinnering aan Anne levend en herinnert ons eraan dat we altijd moeten blijven vechten voor gerechtigheid, tolerantie en mensenrechten", zei hij.

Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat en zijn Republikeinse collega Mitch McConnell prezen Anne Frank als symbool van moed en hoop. "Ze bleef geloven in het goede van mensen, zelfs toen haar familie slachtoffer werd van de verschrikkingen van Hitler."

"Moed, hoop en geloof"

De plechtigheid was georganiseerd door John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De jonge boom komt voort uit de paardenkastanje die in de tuin achter het Achterhuis stond waar Anne Frank ondergedoken zat.

In de Verenigde Staten worden elf loten van de Anne Frankboom geplant. Er staan al bomen in onder meer New York, Indiana en Michigan.

Het joodse Congreslid Debbie Wasserman Schultz uit Florida was nauw betrokken bij het project. "Deze boom, die nu nog klein is, is een permanente herinnering aan de idealen waar Anne Frank voor stond: moed, hoop en het geloof in een betere toekomst."

Militairen

Minister Timmermans bezocht ook de militaire begraafplaats Arlington, waar hij de Amerikaanse militairen eerde die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. "Zij stierven voor de vrijheid van Europa en daarmee ook voor de vrijheid van Amerika en de wereld als geheel", zei Timmermans.

De minister is voor een driedaags bezoek in Washington om de trans-Atlantische banden aan te halen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Aansluitend reist hij door naar Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl