NOS NieuwsAangepast

Obama: executie moet menselijk

De mislukte executie in Oklahoma van Clayton Lockett voldeed niet aan de "menselijke normen die gelden voor de doodstraf". Dat heeft een woordvoerder van president Obama laten weten.

De president is niet tegen de doodstraf, maar hij wijst erop dat in de Verenigde Staten fundamentele waarden gelden en dat de doodstraf humaan moet worden uitgevoerd.

Gescheurde ader

De executie van Lockett mislukte vannacht, doordat de 38-jarige veroordeelde moordenaar overleed aan een hartaanval, en niet aan de injectie die hem drie kwartier eerder was toegediend.

De uitvoering van de doodstraf werd na 20 minuten stopgezet, omdat in het lichaam van Lockett een ader was gescheurd. Daardoor werd het gif niet in het lichaam verspreid. De veroordeelde lag op dat moment op het executiebed onophoudelijk te beven en te kronkelen van de pijn.

Onnodig lijden

Naar aanleiding van de mislukte executie wil de gouverneur van Oklahoma een onderzoek naar de regels bij het uitvoeren van doodvonnissen. Dodelijke injecties zijn omstreden in de VS. Er zijn al vaker executies met dodelijke injectes misgegaan.

Lockett was veroordeeld voor het vermoorden van een 19-jarige vrouw in 1999.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl