NOS NieuwsAangepast

Kalme verkiezingsdag in Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad heeft een veel rustiger verkiezingsdag achter de rug dan vier jaar geleden. In 2010 waren er veel explosies, maar vandaag bleven die achterwege.

Er was veel politie op de been in Bagdad, waar de winkels dicht bleven en waar een rijverbod gold voor auto's, om aanslagen met bomauto's bij stembureaus te voorkomen.

Dat betekende wel dat veel inwoners van Bagdad kilometers moesten lopen om hun stem uit te brengen. Er waren ook mensen die bij controleposten een lift vroegen aan politiemensen of militairen.

Soennieten

Er zijn wel bomaanslagen gemeld in plaatsen ten noorden en westen van Bagdad en in gebieden waar veel soennieten wonen. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen van vijf tot twaalf.

De opkomst was volgens de eerste berichten niet erg hoog. Mogelijk gingen veel Irakezen ervan uit dat de uitkomst toch al vaststaat. Algemeen wordt aangenomen dat de sjiitische partij van premier Maliki de grootste blijft en dat hij een derde termijn kan regeren.

Amerikanen

Het waren vandaag de eerste algemene verkiezingen na het vertrek van de Amerikanen uit Irak. Het is onduidelijk wanneer de eerste uitslagen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl