NOS NieuwsAangepast

Oekraïne erkent machteloosheid

Politie en veiligheidsdiensten staan machteloos tegenover het geweld van de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, heeft interim-president Toertsjinov gezegd. Hij erkent dat de lokale autoriteiten in sommige gevallen samenwerken met de opstandelingen of ze zelfs helpen.

Toertsjinov geeft toe dat hij de situatie in de gebieden in en rondom de steden Donetsk en Loegansk niet snel onder controle zal krijgen. Hij probeert nu te voorkomen dat de protesten zich uitbreiden naar het midden en zuiden van het land.

De president sprak vandaag met regionale gouverneurs. Eerder op de dag bezetten zwaarbewapende en gemaskerde separatisten opnieuw overheidsgebouwen in de oostelijke stad Gorlovka. De activisten houden inmiddels regeringsgebouwen in een twaalftal steden bezet.

Gegijzeld

De opstandelingen eisen meer autonomie, een nauwere verbondenheid met Rusland of aansluiting bij Rusland, net als de Krim. Ze gijzelen lokale politici, journalisten en een groep waarnemers van een Europese veiligheidsorganisatie.

Volgens Kiev en westerse regeringen zit Rusland achter de protesten in het pro-Russische gebied. De Europese Unie en de Verenigde Staten breidden deze week hun sancties tegen Rusland uit. Rusland blijft betrokkenheid bij de acties van de separatisten ontkennen.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactieve tijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl