NOS NieuwsAangepast

Ophef om 'eurodreigement' Rutte

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op premier Rutte vanwege een dreigement om de eurozone te verlaten. Rutte heeft dit volgens de Volkskrant in een overleg met EU-president Van Rompuy in het Catshuis gedaan. Van Rompuy laat weten dat hij destijds verwonderd was over enkele uitspraken van Rutte, maar dat hij officieel nooit iets heeft gehoord van Rutte over opstappen uit de Eurozone.

De PVV en de SP willen in verband met de berichten dat de minister-president terugkomt van reces voor een spoeddebat. GroenLinks wil uiterlijk voor morgen 12.00 uur opheldering in een brief.

PVV-leider Wilders zegt: "De eurozone verlaten is een uitstekend idee en goed voor Nederland. Rutte moet zijn terechte wens en dreigement maar eens waarmaken. Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest. Dat is een absolute doorbraak. Het is belangrijk hier snel over te debatteren in de Tweede Kamer, deze week nog".

Banen op het spel

D66-leider Pechtold noemt het "onverstandig" dat Rutte "in een driftige bui zulke verkiezingsretoriek heeft gebezigd tegenover Van Rompuy". Volgens Pechtold verdient Nederland veel geld aan de handel binnen Europa en is dit sinds de komst van de gezamenlijke euro veel makkelijker.

GroenLinks Kamerlid Klaver vindt het "belachelijk" dat onze premier gedreigd zou hebben om uit de euro te stappen. "Uit angst voor euro-kritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel", aldus Klaver.

Onlogisch

De PvdA wil wel opheldering van de premier, maar vindt een debat na het reces vroeg genoeg.

Rutte spreekt het bericht tegen. De RVD ontkent dat hij gedreigd zou hebben met het uit de euro stappen en noemt het "onlogisch" dat Rutte dat gezegd zou hebben.

Tanden laten zien

Ook zijn eigen partij neemt het voor Rutte op. VVD-Kamerlid Verheijen vindt het goed dat premier Rutte opkomt voor het Nederlands belang.

Daar hoort volgens hem ook bij dat "als het nodig is, je met de vuist op tafel slaat". Verheijen wijst erop dat Nederland een vetorecht heeft en "dat je je tanden moet laten zien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl