Journalisten Pakistan vogelvrij

De autoriteiten in Pakistan ''falen bijna volledig'' bij de bescherming van journalisten. In maart beloofde premier Nawaz Sharif verbetering, maar mensenrechtenorganisatie Amnesty International schrijft in een nieuw rapport dat de regering nog weinig concrete stappen heeft gezet.

Sinds 2008 zijn er in Pakistan 34 journalisten vermoord. In slechts één zaak moesten de daders voor de rechter verschijnen. Vele andere journalisten zijn bedreigd, lastiggevallen, gemarteld, of ontvoerd.

Het Amnesty-rapport verschijnt kort nadat één van de bekendste presentatoren zwaargewond raakte bij een aanslag. Op 19 april schoten mannen op motorfietsen op de auto waarin Hamid Mir zat. Hij werd zes keer geraakt in buik en benen.

Inlichtingendienst

De belangrijkste inlichtingendienst van het land, de ISI, is volgens Amnesty betrokken bij meerdere ontvoeringen, martelingen en moorden. Geen enkele ISI-agent heeft hiervoor terechtgestaan.

Journalisten zijn ook slachtoffer van bijvoorbeeld politieke en religieuze groepen, en terreurorganisatie Taliban. Amnesty rept van een ''angstklimaat'' met grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting. Pakistan is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten.

Amnesty pleit vooral voor een onderzoek bij de inlichtingendiensten, zodat verantwoordelijken worden berecht. Hierdoor moeten geheim agenten zich realiseren dat ze niet meer wegkomen met misdaden tegen journalisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl