NOS NieuwsAangepast

"Rutte dreigde met vertrek uit euro"

Premier Rutte heeft in 2012 tegen EU-president Van Rompuy gedreigd dat Nederland de eurozone verlaat. Dat schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen. Rutte, die het dreigement zou hebben geuit tijdens een overleg in het Catshuis, spreekt het bericht tegen.

Van Rompuy zegt volgens de Volkskrant dat hij "verwonderd" was over Ruttes houding in het Catshuis. Volgens de Belg heeft geen enkele andere premier ooit met het lidmaatschap van de eurozone gezwaaid.

Debat

PVV-leider Wilders zegt in een reactie dat hij een spoeddebat wil over de kwestie. Zijn partij is al langer voor een vertrek uit de eurozone, maar heeft daarvoor nooit politieke steun gekregen. Wilders wil dat de Tweede Kamer nog deze week terugkomt van reces.

De kwestie draaide om plannen van Van Rompuy. Hij wilde dat lidstaten strikte afspraken met Brussel zouden maken over economische hervormingen. Landen die zich aan die contracten hielden, zouden worden beloond. Premier Rutte zag dit als een opmaat naar een 'transferunie' en was daar fel op tegen, schrijft de Volkskrant.

Verkiezingskoorts

Rutte zou tegen Van Rompuy hebben gezegd: als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone. Volgens aanwezigen kwam de uitval van Rutte door verkiezingskoorts. Drie maanden later waren er Tweede Kamerverkiezingen.

Een van de tafelgenoten zegt in de krant "dat Rutte de zuigkracht van Wilders voelde". Bij de verkiezingen speelde Europa, en dan met name de steun aan Griekenland, een belangrijke rol.

RVD ontkent

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt namens Rutte dat er nooit een dreigement is geweest. Wel zou de premier Van Rompuy in stevige bewoordingen duidelijk hebben gemaakt de plannen desnoods te vetoën.

De plannen van Van Rompuy waren onderdeel van de blauwdruk voor Europa die hij op verzoek van de regeringsleiders had geschreven. Volgens de EU-president stond Nederland niet alleen in zijn verzet, maar waren de contracten ook voor andere lidstaten een bijzonder gevoelig punt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl