NOS NieuwsAangepast

Meer politiek geweld in Duitsland

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, is bezorgd over de groei van het politiek geweld in zijn land. Het aantal gevallen van geweld en "politiek gemotiveerde criminaliteit" groeide vorig jaar met 15 procent.

Bij elkaar werden er zo'n 35.000 gevallen gemeld, zegt De Maizière. Vooral criminaliteit en geweld door extreem-linkse groeperingen nam toe, met 40 procent. Het aantal misdrijven door rechts-extremisten bleef vrijwel gelijk.

Betogingen

In 2013 liepen politieke betogingen vaker uit op geweld dan in de jaren ervoor, zei De Maizière bij het bekendmaken van de cijfers.

Hij noemde het ook zorgwekkend dat mensen bij politieke rellen in Duitsland vaker geweld gebruiken tegen de politie en mensen van hulpdiensten, zoals ambulancepersoneel.

Rode Flora

Alleen al bij rellen in Hamburg raakten in december op één dag ongeveer 170 politiemensen gewond. Dat gebeurde bij een demonstratie tegen de dreigende ontruiming van het cultuurcentrum Rode Flora, een voormalig theater dat ruim twintig jaar geleden werd gekraakt.

Toen agenten werden belaagd, loste de politie waarschuwingsschoten. Onder de betogers vielen ook veel gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl