NOS SportAangepast

NBA schorst Sterling levenslang

De eigenaar van Los Angeles Clippers, Donald Sterling, is door de NBA voor het leven geschorst. Ook moet hij de maximumboete van 2,5 miljoen dollar betalen, zo maakte NBA-topman Adam Silver bekend.

Afgelopen weekeinde doken geluidsopnames op waarop racistische uitlatingen van Sterling te horen zijn. Hij zegt tegen een vriendin dat ze niet met zwarte mensen op de foto moet gaan en dat ze hen niet mag meenemen naar wedstrijden van de Clippers.

NBA-baas Silver noemde de uitlatingen van de Clippers-eigenaar "diep beledigend en schadelijk" en bood namens de NBA zijn excuses aan. Hij zei alles in het werk te zullen stellen om Sterling te dwingen LA Clippers te verkopen.

Sterling kan daartoe worden gedwongen door de 'Board of Governors' van de NBA, die bestaat uit alle clubeigenaren. Daarvoor is een meerderheid van 75 procent nodig. Silver zei dat hij al meerdere clubbezitters heeft gesproken die het met hem eens zijn. Sterling is sinds 1981 eigenaar van LA Clippers.

Verontwaardiging

De uitlatingen van de 80-jarige miljardair hebben de afgelopen dagen een storm van verontwaardiging losgemaakt. Basketballers als Magic Johnson, Michael Jordan en LeBron James en zelfs president Barack Obama hebben de uitspraken veroordeeld.

De spelers van LA CLippers protesteerden gisteren voor de wedstrijd tegen Golden State Warriors tegen hun clubeigenaar door tijdens de warming-up hun shirts binnenstebuiten te dragen. Zo was de clubnaam niet zichtbaar. De Clippers zijn sinds de rel bovendien al twintig sponsors kwijtgeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl