NOS NieuwsAangepast

Stevige stresstest voor banken

De Europese banken die vanaf november onder Europees toezicht vallen, ondergaan de komende maanden een stevige stresstest. Uit diverse zwaarweer-scenario's moet duidelijk worden hoe stormbestendig de banken zijn en of ze voldoende financiële reserves in huis hebben.

Als banken niet slagen, moeten ze extra kapitaal ophalen om de financiële buffers te versterken. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen zwakke banken 6 tot 9 maanden de tijd om de gaten te dichten.

De bekendmaking van de Europese bankentoezichthouder EBA komt op de dag dat in Nederland DNB extra eisen voor de vier systeembanken heeft aangekondigd.

Zwakke plekken

De EBA gaat de banken testen op het vermogen om calamiteiten het hoofd te bieden. Het gaat daarbij onder meer om de gevolgen van scherp dalende huizenprijzen, oplopende werkloosheid, fors achterblijvende economische groei, en weinig of geen inflatie.

In het scenario wordt ook een crisis geschetst in de VS, Rusland en opkomende markten en een oplaaiende eurocrisis. Daarbij wordt vooral gekeken naar wat dat doet met de waarde en rente van staatsleningen.

De testen moeten de eventueel zwakke plekken bij banken blootleggen, zoals de hypotheekportefeuilles, bedrijfskredieten en beleggingen in schuldpapier van landen.

Kritiek

De stresstesten starten in mei en de resultaten worden eind oktober bekendgemaakt.

Op eerdere stresstesten kwam veel kritiek. Banken die slaagden voor de test vielen later alsnog om. Critici stelden dat de stresstest niet zwaar genoeg was om alle problemen aan het licht brengen.

Naast de stresstest wordt ook de balans van de 128 grootste Europese banken doorgelicht. Banken komen vanaf 1 november onder Europees toezicht te staan, mits ze de test goed doorstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl