NOS NieuwsAangepast

DNB eist grotere buffers banken

Om een faillissement te voorkomen moeten de vier belangrijkste Nederlandse banken de komende jaren grotere financiële buffers aanleggen. ABN Amro, ING Bank en Rabobank moeten van De Nederlandsche Bank een extra buffer van 3 procent opbouwen, SNS Bank 1 procent.

De extra buffers komen boven op de strengere en zwaardere Europese kapitaaleisen van 7 procent. De drie grootste banken moeten dus een kernkapitaal aanhouden van ten minste 10 procent, SNS Bank van circa 8 procent.

Miljardenbuffers

Het percentage is gebaseerd op de zogenoemde risico-gewogen activa. Dat is alles wat de bank qua risico's aan leningen, hypotheken, kredieten en beleggingen heeft uitstaan. Hoe meer dat is, hoe meer banken achter de hand moeten hebben.

Bij de huidige activa kost de extra buffer de vier banken samen ongeveer 18 miljard euro. Ze krijgen enkele jaren de tijd om de buffer op te bouwen.

Dat lijkt geen probleem: de afgelopen jaren hebben banken al flink gebouwd aan extra buffers. Ze zitten alle vier al op een kernkapitaal van 10 procent of meer. De eis van DNB kost de banken dan eigenlijk ook geen extra geld.

Banken moeten de komende jaren ook aan de Europese buffereisen voldoen. Verder moet 4,5 miljard euro apart gezet worden voor het Europese vangnet voor banken, geld voor een nieuw depositogarantiefonds voor het spaargeld, en de jaarlijkse 600 miljoen euro bankenbelasting.

Systeembanken

De vier banken zijn zogeheten systeembanken en hebben volgens DNB een centrale plaats in het financiële stelsel. Als een van die vier banken dreigt om te vallen, brengt dat grote risico's en kosten met zich mee voor het financiële stelsel en de economie, zegt DNB. Als de buffers groter zijn dan is de kans op een faillissement kleiner.

De drie grootbanken zijn sterk met elkaar en andere financiële instellingen verweven, verzorgen het merendeel van de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven. SNS Bank is kleiner, minder systeemrelevant maar is wel een belangrijke speler op de markt van spaargeld en hypotheken.

DNB kondigde al in 2011 aan dat de buffers omhoog moesten en heeft vandaag de percentages voor de verschillende banken bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl