NOS NieuwsAangepast

Vrijdag gasoverleg Rusland en EU

Rusland en de Europese Unie spreken op vrijdag 2 mei over garanties voor de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar Europa. Dat heeft het ministerie van Energie in Moskou bekendgemaakt.

Alleen Oekraïne, de derde gesprekspartner bij het overleg, heeft zijn komst nog niet bevestigd. Het gesprek over de gasleveranties vindt plaats in Warschau.

Afhankelijk

Een groot aantal EU-lidstaten zijn erg afhankelijk van Russisch gas. Dat gas komt via Oekraïense pijpleidingen naar het westen.

Maar die doorvoer zou hinder kunnen ondervinden van de crisis tussen Oekraïne en Rusland. President Poetin heeft gezegd dat hij gas wil blijven leveren, maar hij betwijfelde hardop of Oekraïne wel aan zijn doorvoerverplichtingen kan voldoen.

Schuld

Het vrijwel failliete Oekraïne heeft een gasschuld van zo'n 1,6 miljard euro bij Rusland. Dat komt doordat Moskou de gasprijs voor Oekraïne sterk heeft verhoogd, uit ongenoegen over het aantreden van de pro-westerse regering in Kiev.

Oekraïne zegt de schuld alleen terug te betalen als Rusland de prijs van het gas weer laat zakken.

Alternatief

Eerder vandaag tekende Oekraïne een akkoord met Slowakije over een beperkte invoer van gas buiten Rusland om. Kiev wil een alternatief achter de hand hebben in het geval dat Rusland de gaskraan helemaal dichtdraait.

Slowakije gaat een in onbruik geraakte pijpleiding geschikt maken voor de doorvoer van gas uit Midden-Europa. Daarbij gaat het om klein deel van de totale gasbehoefte van Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl