NOS NieuwsAangepast

Karabijn na 74 jaar opgegraven

In het bos bij het Utrechtse dorp Leersum is een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het verroeste vuurwapen lag 74 jaar onder de grond.

Aan het begin van de oorlog was een Nederlandse soldaat bij Leersum op de vlucht geslagen. Toen hij langs een boerderij rende, gooide hij zijn uitrusting van zich af.

De 16-jarige boerenjongen Albert, die de soldaat zag langsrennen, nam het geweer van de soldaat mee om te voorkomen dat het in handen kwam van de Duitsers. Hij begroef het in een weiland.

Zoektocht

De familie verhuisde, maar de karabijn bleef in de grond achter. Een paar weken geleden nam de broer (83) van Albert contact op met Staatsbosbeheer. Hij wilde graag een laatste poging doen om het vuurwapen te vinden.

Dat was niet makkelijk: de omgeving is compleet veranderd. Waar het weiland vroeger lag is nu al jaren bos. Toch ging de boswachter met de broers op zoek. Nadat de boswachter met een metaaldetector het oude ijzeren hekwerk van het weiland had teruggevonden, kwam de karabijn snel tevoorschijn.

Vergaan

Er is niet veel meer over van het wapen. Het hout is vergaan en het ijzer is volledig verroest. Toch zijn de broers blij dat het is gevonden. Zij kunnen het boek sluiten en halen opgelucht adem omdat de karabijn inderdaad nooit is gevonden door de Duitsers.

De restanten van het wapen worden aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl