NOS VoetbalAangepast

Onderzoek naar vuurwerkincidenten

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de vuurwerkincidenten tijdens de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt.

De aanklager heeft zowel Ajax als de KNVB om een verklaring gevraagd over de ongeregeldheden. Aanhangers van Ajax gooiden tijdens de finale direct na het beginsignaal vuurwerk op het veld en deden dat na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn opnieuw. De wedstrijd werd daarop korte tijd stilgelegd.

VAK 410

De aanklager zal aan de hand van de verklaringen beoordelen of Ajax en de KNVB zich op voorhand voldoende hadden ingespannen om de ongeregeldheden te voorkomen. De vuurwerkgooiers zijn leden van het beruchte VAK 410, die zich normaal gesproken profileren als sfeermakers.

De incidenten leidden tot veel ophef. Ajax zelf sprak schande van de acties en besloot alle seizoenkaarthouders van VAK 410 te weren uit Almelo, waar Ajax afgelopen zondag kampioen werd in de wedstrijd tegen Heracles (1-1).

De aanklager heeft beide partijen tot 14 mei de tijd gegeven te reageren. Op basis van het vooronderzoek kan de aanklager beslissen Ajax en/of de KNVB een schikkingsvoorstel te doen. Mocht de aanklager vinden dat beide partijen geen blaam treft, dan kan hij de zaak ook seponeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl