NOS NieuwsAangepast

Poetingetrouwen op sanctielijst

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties opgelegd aan nog eens zeven Russische regeringsfunctionarissen, van wie enkelen deel uitmaken van de directe kring rond president Poetin. Hun tegoeden worden bevroren en ook krijgen ze een inreisverbod. Daarnaast worden zeventien bedrijven getroffen.

Correspondent David Jan Godfroid spreekt van een stevige lijst. "Ze worden in Moskou nu wel een beetje zenuwachtig, denk ik. Ze zullen er niet meer heel luchthartig over doen."

Een van de personen op de sanctielijst is Alexej Poesjkov. De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, de Doema, kwam oktober vorig jaar in Nederland in het nieuws toen hij woedend reageerde op de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Hij verweet Nederland dat het diplomatieke regels overtrad en sprak van een "nieuwe Hollandse ziekte".

Het programma Nieuwsuur had begin april een uitgebreid interview met Poesjkov over Oekraïne. Hierin zei hij dat de VS niet moet denken dat het Rusland kan treffen met sancties. Daarvoor is Rusland simpelweg te groot en te machtig, aldus Poesjkov.

Andere personen op de sanctielijst:

Igor Setsjin: president van oliemaatschappij Rosneft, waarin de Russische overheid een meerderheidsaandeel heeft. Hij werkt sinds begin jaren negentig nauw samen met president Poetin. Setsjin zou in 2003 het brein zijn geweest achter het proces tegen Michael Chodorkovski, destijds eigenaar van de private oliemaatschappij Joekos en de rijkste man van Rusland. Na het strafproces, waarin Chodorkovski tot tien jaar cel werd veroordeeld, werden de lucratiefste onderdelen van Joekos overgenomen door Rosneft. Rosneft heeft verder een partnerschap met de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobile. Chodorkovski kwam eind vorig jaar vrij.

Dmitri Kozak: plaatsvervanger van de Russische premier Dimitri Medvedev.

Sergej Tsjemezov: topman van staatsholdingmaatschappij Rostec. Tsjemezov werkt sinds de jaren tachtig samen met Poetin. Ze kennen elkaar onder meer omdat ze destijds een appartement deelden in Oost-Berlijn.

Oleg Belaventsev: de Russische afgevaardigde in De Krim dat eerder dit jaar door Rusland werd geannexeerd. Belaventsjev is ook lid van de Russische nationale veiligheidsraad.

Jevgeni Moerov: generaal en directeur van de FSO, een Russische veiligheidsdienst die zich onder meer bezighoudt met bewaking van staatsbezit en de beveiliging van de president en andere hooggeplaatste personen.

Vjatsjeslav Volodin: plaatsvervangend chef van het kabinet van president Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl