NOS NieuwsAangepast

Moslimbroeders: paria's van Egypte

De Moslimbroederschap staat misschien wel voor de grootste uitdaging van haar bestaan. De oudste en grootste moslimorganisatie van Egypte is verboden en wordt opgejaagd door de Egyptische regering. Vandaag kregen 683 Moslimbroeders de doodstraf, onder wie geestelijk leider Mohammed Badie. Ruim twee jaar geleden zag het er nog heel anders uit.

Decennialang opereert de Moslimbroederschap in Egypte, opgericht in 1928, in de marge en is de beweging verboden. In de jaren 80 treedt de beweging als oppositiepartij toe tot het Egyptische parlement. Maar na het bewind van president Mubarak lijkt de toekomst aan de Moslimbroederschap.

De partij van de Moslimbroeders groeit uit tot de grootste van het land. Tijdens de eerste vrije verkiezingen van 2011 verovert de partij bijna de helft van de zetels. Een aantal maanden later wordt Mohammed Morsi, voorman van de partij, gekozen tot president.

Omstreden decreet

In november 2012 gaat het mis. Er breken rellen uit als Morsi een decreet uitvaardigt waarin staat dat zijn besluiten niet meer kunnen worden aangevochten. Het parlement neemt onder grote druk een afgeslankte versie van het decreet aan, maar de rellen houden aan.

Op de dag dat president Morsi een jaar aan de macht is, zondag 30 juni 2013, protesteren miljoenen mensen in heel Egypte tegen hem. Bij de protesten vallen doden en begin juli wordt Morsi door het leger afgezet.

Verbod

Dan zijn het de Moslimbroeders die massaal de straat opgaan. Ook onder hen vallen veel doden. In augustus 2013 wil de nieuwe Egyptische regering de Moslimbroederschap helemaal verbieden. Diezelfde maand worden verschillende kopstukken van de Broederschap, onder wie Mohammed Badie, opgepakt. Een maand later wordt de partij helemaal verboden en verbiedt de regering 55.000 radicale geestelijken om te preken in moskeeën.

Eind vorig jaar wordt de Broederschap als terroristische organisatie bestempeld. Een dag later worden zeker 38 leden opgepakt. In januari stemt de Egyptische bevolking in een referendum massaal voor een nieuwe grondwet, waarin staat dat religieuze politieke partijen worden verboden.

Ondertussen gaan de rechtszaken tegen Moslimbroeders door. De voorbije maanden worden honderden leden ter dood veroordeeld. Na het vonnis van vandaag staan inmiddels ruim 700 Moslimbroeders op de executielijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl