NOS NieuwsAangepast

Veolia discrimineert rolstoeler

Vervoersbedrijf Veolia in Limburg discrimineert een reiziger in een rolstoel. De vrouw kan niet altijd zelfstandig reizen met de bus, wat wettelijk wel zou moeten kunnen. Dat blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

De vrouw reist bijna dagelijks met de bus. Dat gaat niet altijd goed, omdat veel buschauffeurs haar niet helpen bij het instappen. Zij willen de geldla niet onbeheerd laten.

De elektrische uitschuifplanken van de bus, die de vrouw zelf kan bedienen, werken vaak niet goed.

Wetgeving

De busmaatschappij biedt de vrouw verschillende oplossingen. Zo mag ze een begeleider meenemen, maar die heeft de vrouw niet altijd tot haar beschikking. Ook kan Veolia haar beter helpen als ze zich een uur van tevoren aanmeldt.

Beide oplossingen voldoen volgens het college niet aan de wetgeving. Bussen en metro's moeten sinds 2012 toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Volgens een woordvoerder van het college moet Veolia de vrouw in staat stellen om met het openbaar vervoer te reizen. Het probleem is volgens haar breder: "Wij krijgen er niet heel veel klachten over, maar we weten wel dat het vaker een probleem oplevert."

Veolia

De busmaatschappij zegt in een reactie dat het de uitspraak van het college respecteert.

Veolia erkent het probleem en overlegt met de leverancier over het repareren van de kapotte uitschuifplanken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl