NOS NieuwsAangepast

Vice: één uur voor de ontvoering

Vice-journalist Simon Ostrovsky heeft de reportage online gezet waar hij een uur voor zijn ontvoering nog aan werkte. Hij interviewde twee Russische Kozakken in de stad Kramatorsk in Oost-Oekraïne. Kort daarna werd Ostrovsky door pro-Russische activisten opgepakt bij een checkpoint in Slavjansk. Donderdag werd hij vrijgelaten.

In de reportage gaat Ostrovsky op zoek naar speciale eenheden uit Rusland, die volgens de regering in Kiev zijn gestuurd om Oost-Oekraïne te ontwrichten. Een bewapende en geüniformeerde man laat zijn Russische paspoort zien. "Ik heb zojuist mijn eerste Russische paspoort gezien van een gewapende man hier in Oost-Oekraïne", zegt Ostrovsky.

Volgens Vice News is dit de eerste bevestiging dat pro-Russische separatisten en Russen zij aan zij in Oekraïne werken. De Kozakken zeggen vrijwilligers te zijn. "Ik ben hier om het Amerikaanse kwaad te stoppen", zegt een van hen. "Zodat het straks niet bij mij voor de deur staat."

Geslagen en vastgebonden

Bij zijn ontvoering werd Ostrovsky geblinddoekt, geslagen, vastgebonden en vervolgens achtergelaten in een vochtige ruimte. Na enkele uren werd hij er tijdens een ondervraging van beschuldigd dat hij werkte voor de CIA, de FBI en de rechts-nationalistische Oekraïense beweging Rechtse Sector. Zowel zijn gijzeling als zijn vrijlating kwamen voor Ostrovsky als een verrassing.

In de vier nachten dat Ostrovsky gevangen zat, maakte hij kennis met andere gevangenen, onder wie politici, dronkaards en journalisten. Sommigen werden al weken vastgehouden, anderen nog langer. Na zijn vrijlating kreeg Ostrovsky te horen dat de separatisten hun gijzelaars als ruilobjecten beschouwen voor onderhandelingen met de regering in Kiev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl