NOS WielrennenAangepast

Weening leidt Gerrans naar zege

De Australiër Simon Gerrans won zondag de 100ste editie van Luik-Bastenaken-Luik, maar het fundament voor die zege werd gelegd door een Nederlander. Pieter Weening zette zijn ploegmakker van Orica - GreenEdge perfect af aan de slotklim en speelde aldus een sleutelrol in de laatste voorjaarsklassieker van 2014.

"We reden maar voor één man vandaag en dat was Simon. Ik had zelf wel goede benen, maar als je weet dat hij het af kan maken, cijfer je jezelf makkelijk weg", reageerde Weening na afloop. Bij zijn Australische ploeg was het alom feest. Teambaas Shayne Bannan was ronduit euforisch: "Dit is geweldig. In ons eerste jaar winnen we Sanremo (2012, red.) en nu pakken we ook nog deze grote zege met Simon."

Wedstrijd verliep gunstig

Lang werd getwijfeld of Gerrans eigenlijk wel de capaciteiten zou hebben om voor de eindzege te rijden in de zwaarste heuvelklassieker van het voorjaar. "Ik dacht altijd dat deze net te lastig was voor Simon", sprak ploegleider Matthew White. "Voor mij is het een verrassing dat hij hier wint."

De wedstrijd verliep zondag bovendien gunstig, zo liet White weten. "Ik dacht dat er al veel eerder een groepje met de echte klimmers weg zou zijn. Dat gebeurde gelukkig niet."

Gerrans kende een iets andere aanloop naar 'La Doyenne' dan voorgaande jaren. "Hij was de laatste weken vaak niet fit. Hij moest ziek opgeven voor Sanremo. Dat schopte zijn programma in de war, want normaal wil hij goed zijn in Sanremo en dan dat vormpeil vasthouden tot Luik", zei Bannan.

Iets extra's in de benen

In tegenstelling tot de concurrentie deed Gerrans afgelopen woensdag niet mee aan de Waalse Pijl, waardoor hij in de finale van Luik-Bastenaken-Luik nog iets extra's in de benen had. Zodoende kon hij favorieten als Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Philippe Gilbert achter zich houden. "Of hij zich met deze zege onder de beste renners ter wereld schaart? Ja, dat denk ik wel", besloot Bannan.

En Weening, de nummer 31 van de daguitslag? Hij bouwde een bescheiden feestje in de Orica-bus alvorens huiswaarts te keren. "Ik rijd zo naar huis en drink er één met mijn maten", aldus Weening, die zich nu gaat voorbereiden op de Ronde van Italië. Die wedstrijd start op 9 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl