NOS NieuwsAangepast

Stemmen voor Irak in Van Nelle

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Terwijl er in Irak honderden doden vallen bij aanslagen die gerelateerd zijn aan de parlementsverkiezingen op 30 april, zijn er in Rotterdam deze zondag en maandag duizenden Irakezen vreedzaam bij elkaar om te stemmen. "We zijn één land en we stemmen tegen de onverdraagzaamheid in Irak, tegen het terrorisme, tegen de aanslagen." Twee jonge twintigers, oorspronkelijk uit Basra in het zuiden, verwoorden hun gevoel net voor ze het stemhokje ingaan.

In de voormalige Van Nelle fabriek kunnen ongeveer 40.000 mensen met een Iraaks paspoort hun stem uitbrengen voor de verkiezingen die aanstaande woensdag in Irak zelf worden gehouden. Met busladingen vol worden kiezers gebracht. Een vrijwilliger van de organisatie geeft aan dat in die bussen Koerden zitten. "Zij zijn beter georganiseerd. De partij waar ze op gaan stemmen, betaalt hun rit."

Democratie

Deze man komt zelf oorspronkelijk uit Bagdad. De organisatiegraad is daar wat minder, geeft hij aan. "In Koerdistan zijn ze meer gewend aan verkiezingen. Maar we zijn hier bij elkaar om de eenheid van het land te vieren. Geen verschillen tussen de bevolkingsgroepen. Het gaat om de democratie."

De jongens uit Basra benadrukken die eenheid ook. "En zo slecht gaat het niet met de democratie in Irak. Het duurde na de vorige verkiezingen lang tot er een regering was, maar die heeft wel de hele rit uitgezeten. Dat hebben we de laatste jaren in Nederland niet zien gebeuren." Ze zeggen het met een grote glimlach, als het over de Nederlandse politiek gaat.

Complot

De aanslagen van de afgelopen dagen in Irak, zullen er volgens deze jongens juist voor zorgen dat er heel veel mensen naar de stembus gaan. Niet alleen hier in de voormalige Van Nelle fabriek of op de vijftien andere plekken buiten Irak waar stemlokalen zijn ingericht, maar zeker ook in Irak zelf. "De enige manier om het terrorisme tegen te gaan, is je democratische plicht vervullen."

Drie Koerdische vriendinnen willen heel graag stemmen, maar het mag niet. Hun Iraakse paspoort ligt bij familie in het noorden van Irak, in Koerdistan. In de weigering om te mogen stemmen, zien ze een complot van mensen uit Bagdad. "Bij de stembussen hier, staan alleen maar Arabieren, ze doen er echt alles aan om het ons onmogelijk te maken om onze stem uit te brengen." Ze gaan gedesillusioneerd naar huis. "Ja, op 22 mei, voor de Europese verkiezingen kunnen we wel stemmen, hier in Nederland doen ze niet zo moeilijk."

Schone vingers

De vrouwen vertrekken met schone vingers. Als je gestemd hebt, wordt je rechterwijsvinger in de inkt gedoopt. De man uit Bagdad van de organisatie heeft ook nog schone vingers. Hij is vandaag zijn paspoort vergeten, maar dat ligt in zijn huis, hier ergens in de omgeving. Maandag probeert hij het opnieuw. "Als ik tenminste mijn paspoort niet vergeet."

Tot 19.00 uur maandagavond is de voormalige Van Nelle fabriek open voor de 40.000 Irakezen in Nederland, België en een deel van Duitsland die willen gaan stemmen. Als ze de juiste papieren bij zich hebben, kunnen ze kiezen uit meer dan 9000 kandidaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl