NOS NieuwsAangepast

De twee pausen zijn tegenpolen

Het is een unieke gebeurtenis: twee pausen die op één dag heilig verklaard worden. En dat is niet het enige bijzondere aan de heiligverklaring van vandaag. Ook de snelheid waarmee Johannes Paulus II heilig is verklaard, is een record. Negen jaar geleden overleed de paus en een maand na zijn dood begon het proces van heiligverklaring.

"Dat is een record en niet iedereen in het Vaticaan is daar blij mee. Critici vinden dat de regels die de kerk daar over heeft afgesproken, gehandhaafd moeten worden", zegt Vaticaankenner Stijn Fens.

"Normaal gesproken wacht je vijf jaar voordat je het proces begint van zalig en later heilig verklaring. En je moet de geschiedenis zijn werk laten doen om de daden van de paus goed te kunnen wegen."

Tegenpolen

Johannes XXIII is een Italiaan die in 1958 tot paus werd gekozen. Hij werd in eerste instantie gezien als tussenpaus, maar heeft zijn stempel op de katholieke kerk gedrukt door na drie maanden een Tweede Vaticaanse Concilie aan te kondigen. Hij ontpopt zich als hervormer. Zo maakt Latijn plaats voor de volkstaal in de mis en komt er meer ruimte voor leken.

Fens: "Hij heeft de ramen van het Vaticaan opengegooid. Hij is met name geliefd onder de progressieve katholieken."

Voor de heiligverklaring zijn twee wonderen vereist. Johannes XXIII heeft er slechts één verricht. In 1966 verscheen hij aan het bed van een non die ernstig ziek was door een maagzweer. Andere nonnen legden een afbeelding van de paus op haar buik. De volgende ochtend bleek de non genezen.

Poolse paus

De tienduizenden Polen die vandaag in Vaticaanstad zijn, zijn er voor hun paus. Karol Wojtyla was de eerste niet-Italiaanse paus in vier eeuwen toen hij in 1978 werd gekozen. Hij was toen, met zijn 58 jaar, een vitale paus. Inhoudelijk heeft deze paus niet tot veel vernieuwing geleid.

Johannes Paulus II heeft volgens de regels van de heiligverklaring wel twee wonderen verricht. Vlak na zijn dood genas een non die zijn hulp vroeg van Parkinson. Het tweede wonder vond plaats op de dag dat Johannes Paulus II werd zalig verklaard. Hij verscheen voor een verlamde vrouw uit Costa Rica. Zij is na dit visioen helemaal genezen.

Er hangt een kleine schaduw over zijn heiligverklaring. Afgelopen donderdag overleed een student nadat een Christusbeeld in Brescia in tweeën was gebroken. Dit beeld was gebouwd ter herinnering aan een bezoek van paus Johannes Paulus II aan Brescia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl