NOS NieuwsAangepast

Turkse geheime dienst mag meer

Turkse geheim agenten hebben dankzij een nieuwe wet meer vrijheid om telefoons af te tappen en inzage te krijgen in gegevens van publieke en private instellingen.

Ook is hun immuniteit voor gerechtelijke vervolging uitgebreid.

In de nieuwe veiligheidswet is ook opgenomen dat journalisten die gelekte informatie publiceren, tien jaar celstraf riskeren. De wet is gisteren van kracht geworden.

Macht

Volgens tegenstanders van de Turkse premier Erdogan is de wet vooral bedoeld om de macht van de premier verder uit te breiden.

Zo zou hij met de nieuwe regels de geruchten over corruptie binnen regeringskringen de kop in kunnen drukken.

Samenspannen

Erdogan verdenkt politie en justitie ervan samen te spannen om hem weg te krijgen. Zijn telefoongesprekken zouden al jarenlang worden afgeluisterd, en geheime opnames van gesprekken zijn op YouTube opgedoken.

De premier heeft honderden politieofficieren weggestuurd en rechters en aanklagers overgeplaatst, sinds een aantal vertrouwelingen van hem in december werden aangehouden op verdenking van corruptie.

Parlement

Afgelopen week ging het Turkse parlement, dat gedomineerd wordt door Erdogans AK-partij, akkoord met de aangescherpte veiligheidswet. Vrijdag zette de Turkse president Gül zijn handtekening er onder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl