NOS SportAangepast

Verkerk: balen, ik kwam voor goud

Marhinde Verkerk heeft op de EK judo in Montpellier genoegen moeten nemen met een zilveren medaille in de klasse tot 78 kilogram. De judoka uit Rotterdam boog in de finale voor de Française Audrey Tcheumeo.

Na een bye in de eerste ronde rekende Verkerk af met de Oekraïense Viktorija Toerks. Vervolgens versloeg de wereldkampioene van 2009 de Française Louette Kanning en de Hongaarse Abigel Joo. In alle drie de partijen zorgde een straf vanwege passiviteit voor de beslissing.

In de finale kwam de 28-jarige Verkerk op achterstand. De wereldkampioene van 2009 gaf niet op en scoorde ook nog wel een yuko. Tcheumeo, wereldkampioene in 2011 en in Londen goed voor olympisch brons, gaf de zege niet meer weg en veroverde haar tweede Europese titel.

"Ik kwam voor goud"

Verkerk zei dat ze "met hangen en wurgen" de finale had gehaald en baalde van de nederlaag: "Heel zuur. Ik kwam hier voor goud."

De finale tegen de sterke Tcheumeo leek soms op een straatgevecht en daarbij had Verkerk de pech dat ze een wondje aan haar hand opliep. "Dat is haar manier van judoën. Ik wist dat ze na een paar minuten zou inzakken, maar toen begon mijn hand best heftig te bloeden."

"Niets ernstigs, maar daardoor kon zij weer op adem komen. En toen kwam ze nog een keer met dat tempo en kreeg ik ook nog een waza-ari tegen", zei Verkerk. Het lukte haar vervolgens niet meer de achterstand goed te maken. "Toen ging zij verdedigen en haar kont naar achteren doen."

Geen brons Steenhuis

In dezelfde klasse greep Guusje Steenhuis naast een bronzen medaille. Ze verloor in de strijd om de derde plaats van Joo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl