NOS NieuwsAangepast

'Foute' kolonel Brazilië vermoord

Een Braziliaanse oud-kolonel die heeft toegegeven politieke gevangenen te hebben gedood tijdens de militaire dictatuur, is vermoord. Volgens de echtgenote van de kolonel buiten dienst, Paulo Malhães (76), hebben drie mannen hem eergisteren gewurgd. Zij waren hun woning bij Rio de Janeiro binnengedrongen.

Vorige maand verscheen Malhães voor een waarheidscommissie die misstanden uit het verleden onderzoekt. Hij zei toen dat hij dat hij er geen spijt van had "net zoveel mensen te hebben gedood en gemarteld als noodzakelijk was". Hij rechtvaardigde zijn optreden door te zeggen dat de gevangenen ''guerrilla's waren die een gewapende strijd voerden''.

Bijna 500 mensen zijn verdwenen of vermoord tussen 1964 en 1985, toen het leger in Brazilië aan de macht was. Duizenden anderen zaten vast, onder wie de huidige president Dilma Rousseff. Volgens Rousseff mogen de gruwelijkheden uit die periode nooit worden vergeten.

Geheime documenten

Malhães was destijds nauw betrokken bij de politieke onderdrukking en bezat veel informatie over wat er achter de schermen gebeurde. Volgens de politie hebben de mannen die hem hebben gedood ook computers en enkele wapens gestolen. Mogelijk waren de indringers op zoek naar de geheime documenten die hij had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl